Acupunctuur

In balans

Dunne naaldjes die energiestromen beïnvloeden – dat is wat acupunctuur inhoudt. Het is een traditionele Chinese geneeskunde die al sinds ver voor onze jaartelling wordt toegepast om uiteenlopende klachten te verlichten, te verhelpen of zelfs te voorkomen. Met behulp van secuur geplaatste naaldjes wordt de doorstroming van energie binnen het lichaam verbeterd. Dit heeft niet alleen gunstige gevolgen voor het lichaam; acupunctuur brengt ook uw hoofd in balans.

Lees meer:

Holistisch

Vijf elementen

Yin en Yang

Is acupunctuur iets voor mij?

Aandoeningen waarbij acupunctuur een uitkomst kan bieden

Hoe werkt het?

Hoe voelt het?

Vergoedt de verzekering acupunctuur?

Holistisch

Acupunctuur berust op een holistisch principe. Dat betekent dat ervan uit wordt gegaan dat lichaam, geest en omgeving met elkaar in verbinding staan. Dat klinkt poëtisch, maar het is een feit dat ons leven dag in, dag uit beïnvloedt. Denk maar aan de welbekende ‘herfstdepressie’: een mentale reactie op de omgeving. De mentale gesteldheid kan op haar beurt invloed uitoefenen op uw lichaam: stress kan bijvoorbeeld pijnlijke spierknopen veroorzaken. En de omgekeerde relatie bestaat ook: als uw lichaam niet meewerkt, heeft die invloed op uw humeur.

Vijf elementen

De omgeving kan worden ingedeeld aan de hand van verschillende seizoenen. In de Chinese traditie kennen ze er vijf: naast herfst, winter, lente en zomer ook nazomer. Elk van deze seizoenen staat in verbinding met een natuurlijk element, respectievelijk metaal, water, hout, vuur en aarde. Wat dit met hedendaagse fysiotherapie te maken heeft? De seizoenen representeren de veranderingen in de omgeving: wisselingen in kleuren, emoties, smaken, klimaat… enzovoorts. Deze veranderingen beïnvloeden uw organen, die worden gerepresenteerd door de natuurlijke elementen. Kennis van de samenhang tussen de verschijnselen in uw omgeving en de verschillende elementen maken het voor de acupuncturist mogelijk om uw klachten doelgericht te behandelen.

Yin en Yang

Het geheel van alle energie die uit lichaam, geest en omgeving voortkomt, wordt in de traditionele Chinese geneeskunde ‘Qi’ genoemd. Deze energie bestaat uit Yin (het donkere, rustige) en Yang (het lichte, beweeglijke). Ieder mens heeft een eigen balans tussen deze twee energiestromen en bij ieder mens zijn ze af en toe even uit balans. Daar is op zich niets mis mee, maar wanneer de balans langere tijd ver te zoeken is, kan dit gevolgen hebben voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. Dat is waar acupunctuur een uitkomst kan bieden.

Is acupunctuur iets voor mij?

Bij een druk leven komen veel invloeden van buitenaf kijken. Dat maakt de kans op disbalans groot. Dat kan allerlei klachten veroorzaken die met acupunctuur kunnen worden bestreden. Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) staat een lijst met dit soort aandoeningen, opgesteld door de ‘World Health Organisation’. Acupunctuur kent zoveel toepassingen dat wij hier slechts een kleine greep uitlichten. Staat uw probleem er niet tussen, kijk dan even op de website van de NVA, of neem contact met ons op.

Aandoeningen waarbij acupunctuur een uitkomst kan bieden

– Allergieën, verkoudheid, astma, hooikoorts;

– Spanning, (hoofd)pijn, migraine, duizeligheid, flauwvallen;

– Haaruitval, transpiratie-problemen, eczeem, acne, jeuk;

– Pijn, kramp, bewegingsproblemen, trillingen;

– Ontstekingen, infecties;

– Bloedarmoede, kouwelijkheid, spijsverteringsklachten;

– Menstruatie- of overgangsklachten, zwangerschapsklachten;

– Lusteloosheid, depressiviteit, stress, ‘burn-out’;

– Vergeetachtigheid, slaapproblemen, verslavingen.

Acupunctuur kan dit soort klachten niet alleen verhelpen of aanzienlijk verminderen; de behandelwijze kent nagenoeg geen bijwerkingen en kan daardoor ook prima preventief worden ingezet. Door middel van acupunctuur bouwt u namelijk aan een verhoogde natuurlijke weerstand, een hogere pijngrens en meer levenslust.

Hoe werkt het?

Vanwege de holistische benadering wordt in het eerste gesprek uitgebreid de tijd genomen om een goed beeld te krijgen van uw geestelijke en lichamelijke situatie. Wij stellen u vragen over uw klachten, maar ook over andere zaken die iets over uw gesteldheid zeggen. Vragen over uw humeur en dagelijkse bezigheden bijvoorbeeld, of over uw eet- en slaappatroon. Daarnaast analyseren wij uw houding, lichaamstaal en andere uiterlijke kenmerken, en diagnosticeren wij uw tong en pols. Dit alles zegt ons namelijk veel over de binnenkant. Naar aanleiding van dit vooronderzoek stellen we samen met u een behandelplan op, en gaan we aan de slag.

Hoe voelt het?

De naalden die worden gebruikt zijn niet te vergelijken met injectie- of handwerknaalden: ze zijn echt heel dun. Het inbrengen is daardoor niet pijnlijk. Wel voelt u een tinteling: dat is de ‘Qi’ die wordt opgewekt door de specifieke manier waarop de naald wordt geplaatst. Dit gevoel duurt maar even. De naalden blijven gemiddeld 20 minuten zitten en worden dan door velen niet eens meer gevoeld. Doordat de naalden worden aangebracht op uw energiekanalen (meridianen), wordt de energiedoorstroom bevorderd. Na afloop voelen de meeste mensen zich de rust zelve – om er uiteindelijk energieker van te worden.

Vergoedt de verzekering acupunctuur?

Omdat wij zijn aangesloten bij de N.V.A., vergoedt de verzekering onze behandelingen vaak gedeeltelijk, soms zelfs geheel: dat kunt u het beste zelf bij uw verzekeraar nagaan. U kunt ook even kijken op de site van de N.V.A.  met informatie over verzekeringen en polis vergoedingen. Een NVA-lid voldoet aan de PLATO-eis. Acupunctuur is vaak verzekerd als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. De vergoeding is vaak niet of niet volledig. Dit is soms beperkt in het aantal consulten of er is sprake van een maximale vergoeding. Kijk hier voor in uw polis of informeer vooraf bij uw zorgverzekering.

U hebt een afspraak gemaakt voor een acupunctuur onderzoek en mogelijk behandeling. Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist u onderzoeken en bepalen of een behandeling zinvol is. Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek zal er een behandelplan opgesteld worden.